Opstijgend vocht

Optrekkend vocht is een veelvoorkomend vochtprobleem. Bouwmaterialen zijn erg poreus. Door rechtstreeks contact van de muur met de natte ondergrond, nemen de onderste stenen vocht in zich op, wat vervolgens verder verspreid wordt naar de bovenste materialen.

Dit verklaart waarom opstijgend grondvocht altijd goed te zien is aan de onderkant van de muren op de benedenverdieping en minder erg wordt naar boven toe. In uitzonderlijke gevallen kunnen de vochtplekken tot wel 2 meter hoogte reiken.

Wat te doen tegen opstijgend grondvocht?

Vooral oude huizen moeten afrekenen met dit fenomeen, maar ook nieuwbouwwoningen kunnen last hebben van vochtproblemen als gevolg van optrekkend grondvocht. Meestal ligt de oorzaak bij een slecht geplaatste roofing, en bij hele oude gebouwen is er zelfs helemaal geen waterkerende laag ingebouwd of is deze verstorven, waardoor het grondwater toch in de bovenste stenen kan dringen.

De beste vorm van vochtbestrijding is in dit geval het injecteren van de vochtige muren met een speciale gel. Hierdoor ontstaat er een horizontale waterdichte laag. Het grondwater kan dan niet meer verder omhoog stijgen. Om zeker te zijn van een professionele uitvoering, doet je best beroep op ervaren vochtbestrijdingsbedrijf. Bovendien geniet je van een garantie van 30 jaar en kun je een verbeteringspremie van €750 krijgen van de overheid. Lees verder over de premies en meer informatie over opstijgend vocht.