Tips bij isoleren woning

Gooi je je geld te grabbel op straat of laat je het wegwaaien met de wind? Vast niet. Maar waarom laat je dan je geld wegwaaien door muren, daken en vensters?

Een slecht geïsoleerde woning betekent immers een veel te hoge energiefactuur. Bovendien is een slecht geïsoleerde woning in de winter onaangenaam om in te wonen, want het is koud en kil. Niets dien je dan ook tegen te houden om je woning van een goede isolatie te voorzien. Dankzij diverse mogelijkheden tot het verkrijgen van premies en de besparingen die er uit voortvloeien is het goed isoleren van je woning echt geen kostelijke aangelegenheid.

Wacht niet langer en vraag meteen een bezoek van een gespecialiseerde verantwoordelijke aan van je woning. Elke dag langer gewacht kost je weer meer geld aan overbodige energiekosten. Bovendien dient je woning goed geïsoleerd te zijn indien je wilt genieten van premies voor het plaatsen van zonnepanelen.

Welke mogelijkheden bestaan er om te isoleren:

  • Spouwmuurisolatie
  • Dakisolatie
  • Zolderisolatie
  • Vloerisolatie
  • Kruipkelderisolatie
  • Na isolatie van bestaande spouwmuren
  • Opschuimen van mazout tanks

De koude dagen komen eraan, het moment om de verwarming een graadje hoger te draaien maar tegelijkertijd zouden we ook moeten besparen.

Dat is een onbegonnen klus denk je? Hieronder een aantal tips die je energie kunnen besparen, je bespaart echter het meeste energie door ze niet te gebruiken, door je woning te isoleren hoef je minder energie te verbruiken, win-win dus.

Heb je een muur met spouw, isoleer hem en bespaar tot €300 per jaar langs de spouw gaat er heel wat warmte verloren, bovendien is dit een klus die geen overdreven investering vraagt en je krijgt er nog premies bovenop. Doen dus.

1) Radiatorfolie

De radiator, je kent hem wel. Hij geeft warmte maar er gaat ook veel warmte verloren in huis. Het is aangeraden om deze onmisbare bron van warmte goed te gebruiken. Je kan radiatorfolie aan de achterzijde (tegen de muur) bevestigen, zo gaat er door straling geen warmte verloren en wordt de warmte terug naar de woonruimte gereflecteerd.

2) Tochtstrips

Nog een makkelijke manier om in de winter energie te sparen is het aanbrengen van tochtstrips. Dit is een klus die iedereen kan klaren en er zijn ook gespecialiseerde firma’s die het kunnen doen voor je, het kan gebruikt worden bij kieren, spleten en dit op ramen, deuren en eventueel de garagepoort niet vergeten. Een brievenbus in de muur, aan de voordeur, kan ook heel wat tocht doorlaten, een strip aanbrengen kan wonderen doen. Je kan ook een tochtwerende klep voor de brievenbus kopen.

3) Isolerende gordijnen

Een minder voor de hand liggend alternatief weliswaar. Toch kan je er energie mee besparen, door de dunne laag isolerend schuim en de reflectie van deze laag wordt de warmte tegengehouden en gereflecteerd. Er ontsnapt op deze manier minder warmte en ook kou afkomstig van de ramen wordt beter geweerd. Let hierbij wel op dat de radiatoren niet belemmerd worden door deze gordijnen, dit zal anders een negatieve invloed op het rendement van de verwarming hebben.

4) Isoleer leidingen

Door het aanbrengen van isolatie rond leidingen gaat er geen warmte verloren bij het transport van warm water. Je bespaart met deze simpele methode ook energie, alle kleine beetjes maken èèn groot.

5) Schaf een energiezuinige ketel aan

Een oude ketel draait niet meer op optimaal rendement en verbruikt op deze manier meer energie dan hij opwekt. Dat is een nutteloze kost. Tegenwoordig ben je best om elke 10 a 15 jaar te investeren in een nieuwe ketel. De meest voor de hand liggende keuze momenteel zijn de energiezuinige HR oplossigen, HR staat voor hoog rendement.

6) Isoleer het dak

Langs het dak gaat de meeste energie verloren. Om hier komaf mee te maken en een energiezuinige woning te creëren is dakisolatie een voor de hand liggende zaak. Raadpleeg een specialist om je woning aan degelijk isolatie onderzoek te laten ondergaan, op deze manier krijg je zicht op de energiebesparingen die met minimale investeringen kunnen worden behaald.